Heli Hämäläinen Pro patria et ad gloriam Dei

Kaikki blogit puheenaiheesta Kristillisten pääsiäisjuhlien alkujuurilla

Pääsiäinen kloonattu mithralaisilta

Kristittyjen pääsiäinen on kopio 2000 vuotta vanhemmasta persialaisesta mithralaisuudesta. 

Mithralaisten suuri juhla oli kevätpäiväntasauksen aikaan, jolloin juhlittiin Mithran kuolemaa ja ylösnousemusta. Mithran kuva vietiin symbolisesti kolmeksi päiväksi luolaan, josta se tuotiin ulos elävänä, mutta kristityt ottavat näytelmän todesta. Risti oli Mithralainen auringon symboli.

"Jumala on kuollut" - vai onko?

Preussilaisen ateistin Friedrich Nietzschen (1844-1900) päätelmä Jumalan kuolemasta saa aidoimman merkityksensä pääsiäisen tapahtumissa. Pari tuhatta vuotta sitten pitkänäperjantaina Jerusalemin liepeillä ristillä todellakin kuoli Jumala. Ei siis pelkkä ihminen.

Tämä oli mahdollista ensimmäisen joulun tapahtumien takia. Tuolloinhan Jumala tuli ihmiseksi: Betlehemin tallissa syntyi ainutkertainen persoona, joka on olemukseltaan jumalinhimillinen. 

Jeesus, Rooman imperiumin kansalainen

Hiljainen viikko panee miettimään historiallisia tapahtumia.  Erityisesti ajatukset uppoavat kristillisyyteen, johon liittyy  niin hyvää kuin pahaakin.  Kiirastorstain Iltalehteen oli poimittu kertomuksia uskontojen uhreista. Esille tuli uskonlahkojen vastenmielisiä ja epäinhimillisiä piirteitä. Lahkoon kuuluvat voivat kiusata ja tuottaa elinikäiset traumat erityisesti läheiselleen, joka syystä tai toisesta haluaa eroon lahkosta.

 

Julkaise syötteitä