Heli Hämäläinen Pro patria et ad gloriam Dei

Kaikki blogit puheenaiheesta Kirjailijat

Kirjalliset kaksoset Latvala ja Tontti

Luin juuri perättäisinä päivinä kaksi painotuoretta kirjaa, jotka ovat merkillisellä tavalla samanlaisia. Taina Latvalan Venetsialaiset (Otava 2018) ja Jarkko Tontin Perintö (Otava 2018) ovat kuin sisaren ja veljen kirjoittamia samasta teemasta. Onko jossain mallikaava, jonka mukaan näitä ihmissuhdekirjoja kirjoitetaan?

Latvalan kirjan päähenkilöinä on kolme sisarusta (naisia), Tontin romaanissa päärooleissa ovat sisar ja veli. Venetsialaisissa isällä on salainen lapsi (poika), Perinnössä äidillä on muulta perheeltä salattu lapsi (tyttö).

Hevonen Mannerin runoissa V

Palaan vielä Eeva-Liisa Mannerin (1921-1995) hevosrunoihin ja niiden filosofisiin ulottuvuuksiin. Ihmisellä on vuosituhansien ajan ollut monipuolinen kumppanuussuhde eläinten kanssa, mutta se kriisiytyi Descartesin aikaan 1600-luvulla, jolloin ihmiskäsitys muuttui dualistiseksi ja eläimet suljettiin inhimillisen cogiton ulkopuolelle, mekanistiseen aineen maailmaan.  Aineen ja hengen dualismi paikantuu uuden ajan rationaalisen filosofian ja tieteen kehityksen ratkaisevaan taitekohtaan.

Selviöitä, ilmiöitä ja aukkoja kirjojen Suomessa

Televisiosta ei ole aikoihin mitään kirjallisuusaiheista ohjelmaa tullut, joten Ylen Kirjojen Suomi -hanketta tervehtii ilolla. Yle Areenasta löytyvät jo ensimmäiset viisikymmentä kirjailijahaastattelua (tosin osassa on haasteteltu jotakuta asiantuntijaa, esimerkiksi edesmenneen Paavo Haavikon Kansakunnan linjasta keskustellaan Markku Jokisipilän kanssa). Kaikkiaan 101 kirjaa vuodesta 1917 vuoteen 2017 siis esitellään, joka vuodelta yksi kirja.

Nuoruusvuoteni renessanssitaiteilijana

Kirjailija Veijo Meri ja filosofi Jaakko Hintikka ovat hiljattain siirtyneet yläkerran akatemiaan, mikä on sysännyt minut muistelemaan aikoja, jolloin nämä ajattelun suurmiehet monien muiden kanssa jättivät jälkensä merkityksellisyyttä etsivään mieleeni. On palattava 80-luvulle.

Julkaise syötteitä