Heli Hämäläinen Pro patria et ad gloriam Dei

Kaikki blogit puheenaiheesta Kekkonen

Menneisyyden hallinnan sietämätön keveys

Lasse Lehtinen on lainannut uuden kirjansa (Minä ja Kekkonen, Otava 2018) aluksi tuntematonta historiantutkijaa, jonka mielestä historia on siksi niin mielenkiintoista, koska milloinkaan ei voi tietää, mitä menneisyydessä vielä tapahtuu.

Lehtisen kirjan punainen lanka onkin taistelu menneisyydestä ja sen hallinnasta. Yhden luvun otsikko tiivistää hyvin Lehtisen idean: Menneisyyden hallinnan sietämätön keveys. Siitä on kysymys, kun Lehtinen jatkaa Kekkosen konnuuksien esittelyä ja Tannerin ylistystä.

Hiihdon riemua Kekkosen peesissä

Presidentti Urho Kekkonen osallistui vuonna 1958 Lakeuden Hiihtoon. Hän hiihti 43 kilometriä Kurikasta Seinäjoelle numerolappu rinnassa. Vanhassa valokuvassa Kekkosen kasvoilta näkyy hiihtämisen riemu.

Hyväntuulinen hiihtokuva on valittu myös uuden tietokirjan kanteen (Kalle Virtapohja: Kekkonen urheilumiehenä - Kilpakenttien Känästä Suomen presidentiksi, Docendo 2018). On yllättävää, että vasta nyt on julkaistu ensimmäinen kokonaisesitys urheilumies Kekkosesta.

Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen

Jos joku kuvitteli, että Urho Kekkosesta on päästy eroon, erehtyi pahemman kerran. Ensimmäinen silmiini osunut tänä vuonna julkaistu kirja on tietenkin Kekkosesta. Julkaisupäivä oli 5. tammikuuta.

Pekka Seppänen jatkaa siitä, mihin Jari Tervon juontama tv-sarja Kekkosesta päättyi (Pekka Seppänen: Nyman, Otava 2018). Kekkonen on lavastanut kuolemansa ja jatkaa elämäänsä New Yorkissa uutena miehenä, Nymanina. Kekkonen elää!

Kuuden naisen Kekkonen

Kirjan kannessa 73-vuotias presidentti Urho Kekkonen poseeraa mustassa kokopuvussa balettitossut jalassa Eero Aarnion trendikkäässä pallotuolissa. Kuva on silloisesta miestenlehdestä, VIP-lehdestä. On vuosi 1973 ja Urkki esitellään valtakunnan "tohvelisankarina".

Voisitteko kuvitella Koivistoa, Ahtisaarta tai Niinistöä balettitossut jalassa miestenlehden kannessa? Ensimmäinen ajatus on, ettei missään tapauksessa, mutta ei sitä koskaan tiedä. Onhan Niinistö tehnyt piruetteja taitoluistelijanakin "kaunoluistimet" jalassa.

Vanheneva Kekkonen kahden naisen loukussa

Asetelma on kuin Shakespearen draamasta. On vanheneva hallitsija (Kekkonen), hänen nuori naisystävänsä (Tyrkkö) sekä entinen rakastajatar (Anita Hallama), joka yrittää pitää kynsin hampain kiinni asemastaan.

On myös syrjäytetyn rakastajattaren aviomies (Jaakko Hallama), joka on vuosikaudet kärsinyt tilanteesta. Jaakko Hallama kirjoittaa hallitsijalle hyytävän kirjeen ja sanoo, että "kirjeen kirjoitti vanheneva mies, jolla on sielunhätä". Sielunhätä ei kauan kestä, sillä Hallama peruu myöhemmin puheensa. Hallitsija on häpeissään.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset

Julkaise syötteitä