Heli Hämäläinen Pro patria et ad gloriam Dei

Hyvää isänpäivää myös harvalukuisille naisille

  • Juhlakalu 2011
    Juhlakalu 2011
  • Isänpäiväkortti 2011
    Isänpäiväkortti 2011
  • Isänpäiväkakku 2011
    Isänpäiväkakku 2011

Hyvää isänpäivää kaikille suomalaisille tai suomea ymmärtäville isille, sekä miehille että harvalukuiselle joukolle naisia, joille ainoa tapa saada geneettisiä jälkeläisiä on käyttää siihen omia sukusoluja. Tämä oikeus naisella on vielä kun hänellä on miehen henkilötunnus, naisen henkilötunnuksen ottamisen jälkeen isyys on häneltä lailla kiellettyä (563/2002 1§).

Olemassa oleva vahvistettu isyys säilyy prosessissa mikäli se on vahvistettu tai se on perustettu avioliitossa, joka on ollut joskus olemassa. Esimerkiksi avioeroon päätyneessä avioliitossa.

Jos transsukupuolinen nainen on avioliitossa, avioliitto pitää muuntaa rekisteröidyksi parisuhteeksi ennen kuin henkilötunnus voidaan vaihtaa naisen henkilötunnukseksi. Muunnossa säilyvät parisuhteen edut, mutta rekisteröity parisuhde astuu avioliiton tilalle mitätöiden sen. Rekisteröity parisuhde kieltää isyyden syntymisen (950/2001 9§) rekisteröidyssä parisuhteessa.

Näin ollen isyyttä ei koskaan olisi ollutkaan, jos vaihtaisin pois avioliittoni ja sen perheoikeudelliset vaikutukset. Arvanette kuinka valitsin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.